Hij is op dit moment één van de betere keepers uit de Eredivisie en speelt zijn wedstrijden op de New Balance Furon 3.0. Met AZ staat hij stevig op de derde plek en bereikte hij de bekerfinale. Wie weet wat er allemaal nog meer in het vat zit voor Marco Bizot. Wij spraken met hem over zijn leven als profvoetballer en zijn nieuwe voetbalschoenen. Ben je benieuwd naar de New Balance atleet? Lees zijn verhaal hier.


New Balance Interview Marco Bizot


De 26-jarige Bizot heeft samen met Onana en Zoet de meeste clean sheets van dit Eredivisie seizoen en dat bewijst dat Marco in vorm is. Via Ajax, een verhuur aan SC Cambuur, KRC Genk kwam hij uit bij de club uit Alkmaar. Hij speelt al lange tijd op New Balance voetbalschoenen en wist je dat hij als keeper als eerste naar de noppen van een schoen kijkt? Ontdek meer over Marco Bizot en zijn nieuwe New Balance Furon in dit interview.


Hoe bereid jij je voor op een belangrijke wedstrijd? Hoe ziet jou dag er dan uit?
Elke wedstrijd is belangrijk voor mij, maakt niet uit tegen wie we spelen. Als we thuis spelen hebben we een bepaalde tijd dat we verzamelen op de club. Ik probeer zo goed mogelijk mijn nachtrust te pakken, maar wel lekker uit te slapen. Nadat ik ben opgestaan laat ik eerst de hond uit. Even lekker een frisse neus halen. Daarna ga ik ontbijten, waarbij ik altijd op mijn voeding let. Met lunchen houd ik hier ook rekening mee. Mijn voeding is niet anders op een wedstrijddag dan op andere dagen. Het verschilt meer qua tijdstip wanneer je iets eet. Verder pak ik mijn rust. Ik ga altijd op tijd weg van huis, zodat ik niet te laat kom en daarom ben ik meestal een half uur à 45 minuten voordat we aanwezig moeten zijn al op de club. Daarna begint natuurlijk de echte voorbereiding op de wedstrijd met warming-up en dergelijke. Op die manier leef ik eigenlijk naar een wedstrijd toe.


New Balance Interview Marco Bizot


Je geeft al aan dat je veel op je voeding let. Heb je bijvoorbeeld een bepaald eetschema?
Het is normaal dat je als topsporter op je voeding let. Het is er vanaf de jeugd al ingestampt met een bepaalde discipline op je eten te letten. Mijn vrouw weet ook precies wanneer we wat kunnen eten, omdat we al lang samen zijn. Zij kookt dan ook zo vers en gezond mogelijk deze dagen. Ik heb gelukkig geen aanleg om er echt op te moeten letten, dus daar ben ik wat meer vrij in.


Stel je hebt een dag vrij van de club. Wat zijn je hobby’s naast voetbal? Volg je bijvoorbeeld zelf veel voetbal?
Nee, dat eigenlijk niet. We zijn al zoveel met voetbal bezig, als ik dan een keertje vrij heb kijk ik niet altijd voetbal. Natuurlijk ben ik er wel altijd mee bezig, omdat het is je werk en het gaat 24/7 door. Als ik bijvoorbeeld ergens op straat loop of een winkel bezoek, ben ik er wel altijd mee bezig, omdat je een voorbeeldfunctie hebt. Op vrije dagen probeer ik zoveel mogelijk te genieten van leuke dingen, zoals: langs familie, dingen bezoeken of met de hond naar het strand.


New Balance Interview Marco Bizot


Vanaf wanneer wist je dat je profvoetballer wilde worden? Had je die droom al vanaf jongs af aan?
Nee, die droom had ik eigenlijk helemaal niet vanaf jongs af aan. Het is zo'n kleine kans dat je dat kan bereiken. Je wilt of hoopt het wel, maar de kans blijft nihil. Het besef kwam wel op jonge leeftijd. Ik ben begonnen toen ik 5 of 6 jaar oud was. Je merkt wel al gauw, naarmate de jaren verstrijken, dat je meer talent hebt dan andere voetballers. Ik ben altijd meegegaan met jongens die ouder waren. Sinds mijn 9e kwam ik bij Ajax terecht en dan denk je wel van: oké, wie weet is het toch mogelijk.


Ben je altijd keeper geweest?
Nee, ik ben wel 2 à 3 jaar veldspeler geweest. Wel afwisselend speelde ik als keeper, omdat ik daar ook interesse in had. In mijn laatste jaar bij mijn amateurclub heb ik volgens mij een heel jaar gekeept, alvorens ik dus op mijn 9e naar Ajax ging. Toen wist ik dat ik liever op doel stond, dan alleen maar achter die bal aanrennen.


Je carrière is nog jong, maar weet je al wat je eventueel na het voetbal zou willen gaan doen?
Ja, ik heb zeker plannen. Ik ben erg dankbaar dat ik nu een carrière kan opbouwen in de voetballerij, maar het kan ook abrupt stoppen. Ik heb in mijn tijd bij FC Groningen alvast twee keepersopleidingen gehaald om achter de hand te houden. Ik vind het ook erg leuk om met jonge jongens te werken en hen wat te leren. Daarnaast houden mijn vrouw en ik heel erg van reizen. We houden er heel erg van om nieuwe dingen te ontdekken en mooie delen van de wereld te zien. Op dit moment heb je daar geen tijd voor, vanwege het strakke schema. Dus een wereldreis zouden we ook nog wel eens willen maken.


New Balance Interview Marco Bizot


Andere Nederlandse spelers kiezen ervoor om in bijvoorbeeld Australië of Amerika te gaan voetballen. Zou dat je wat lijken? Om op die manier meer van de wereld te zien.
Ja, op dit moment gebruiken we het voetbal ook als middel om dingen te zien. Je kan natuurlijk twee weken op vakantie gaan, maar dan kan je niet heel veel ontdekken. Je bent alleen niet op een plek waar je bijvoorbeeld voor twee of drie jaar woont. Dus een dergelijke optie als Australië of Amerika behoort zeker ooit eens tot de mogelijkheden.


Wat is de belangrijkste voetballes die je hebt geleerd en van wie kreeg je deze wijze les?
Ik heb niet heel veel trainers gehad, maar ik kan mij dan wel een recent voorbeeld voor de geest halen. In mijn tijd in België was het plezier in voetbal een beetje verdwenen. Mijn omgeving zag dat ook en dat is eigenlijk de eerste les die je van jongs af aan al krijgt, heb plezier! Dan is voetbal het mooiste wat je kunt doen. In die periode is het door omstandigheden minder geworden en hebben mijn vrouw en mijn zaakwaarnemer onder andere gezegd: "als je er niet meer voor wilt gaan, stop er dan mee." Eigenlijk heb ik van hun op dat moment de meest wijze les gekregen en ben ik er alleen maar beter uitgekomen.


New Balance Interview Marco Bizot


Wat doe jij buiten het voetbal om fysiek in topvorm te blijven?
Bij AZ is sowieso alles heel goed geregeld en wordt alles gemonitord wat we doen. Mochten er extra dingen zijn, dan zou het vanuit hier moeten komen. Je kan het ook zelf aangeven, maar dan gaat de club kijken wat ik in dat geval zou kunnen doen. Zij blijven de controle houden over onze dagelijkse trainingen laat maar zeggen.


Merk je daar verschil in met andere clubs waar je hebt gespeeld?
Zeker. Ik merk aan heel veel dingen dat ik hier bij een topclub zit. Niet alleen op het gebied van accommodatie, maar ook allerlei andere zaken.


De keuze voor AZ, voelde dat een beetje als thuiskomen na je periode in België?
Ik heb inderdaad een hele bewuste keuze gemaakt voor AZ, want ik wist hoe iedereen er hier instond. Ik was het eigenlijk niet van plan, want ik wilde vanuit België weer naar een ander land. AZ kwam vrij vroeg langs en vanuit België naar AZ is toch een stap omhoog. Dat merk je hier ook aan alles en dat was dus een belangrijke zet. Het is voor mij een bekende omgeving en dat maakt het wel makkelijk om vanuit hier eventueel een stap te zetten naar een ander land.


New Balance Interview Marco Bizot


Wat is je droomclub? Waar zou je ooit nog eens willen spelen?
Op die manier sta ik er eigenlijk helemaal niet in. Ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik elk moment krijg. Ook voor elke club waar ik voor heb gespeeld of nog zal gaan spelen, doe ik met heel mijn hart. Het enigste wat ik heb, is het feit dat ik het heel erg gaaf vind om andere landen te ervaren en te ontdekken. Bijvoorbeeld ervaren hoe het is om in Italië, Engeland, Spanje of Duitsland te voetballen en te leven. Dan maakt het niet uit of dat bij een topclub is of bij een club uit de middenmoot.


Welke gouden tip zou jij jonge voetbaltalenten mee willen geven om ook die droom van profvoetballer waar te kunnen maken?
Het belangrijkste is het feit dat je er in plezier in hebt. Je moet 100% achter je beslissing staan en oefen zoveel waar mogelijk. Ik zou ook mee willen geven dat je niet alleen maar op één paard moet wedden. Zorg dat je naast het verwezenlijken van je droom ook je school netjes afmaakt. Sommige jongens denken dat wanneer ze profvoetballer kunnen worden zij niet meer naar school hoeven, maar dit is zeker in het begin nog super belangrijk als basis. Na het afronden van je school weet je wel of je überhaupt profvoetballer wordt. Verder is discipline erg belangrijk, want je moet er een heleboel voor laten. Bij sommige jongens zie je dat ze genoeg talent hebben, maar niet de discipline om het te halen.


New Balance Interview Marco Bizot


Wat is de meest moeilijke periode om die discipline op te brengen? Je vrienden gaan bijvoorbeeld naar de kroeg en jij kan niet mee vanwege het voetballen.
Nou, het is eigenlijk meer die periode daarvoor. Van je 12e tot en met je 14e. Al je vriendjes gaan dan na school gezellig met zijn allen leuke dingen doen en spelen. Ik werd altijd om half 1 van school gehaald om naar de training te gaan en in de avond werd ik om half 9 thuis gebracht. De volgende dag herhaalde zich dat weer. Dat was denk ik de meest moeilijke periode. Op je 16e/17e, als je vrienden naar de kroeg gaan kan je er van tevoren een paar uurtjes bij zijn, maar moet je er wel sterk rekening mee houden. Kortom, je mist wel een heel deel van je jeugd wil je profvoetballer worden.


Wat is je eerste indruk van de nieuwe New Balance Furon?
Fantastisch! Ik moet zeggen, toen ik ze uit de doos haalde was het wel even: wow, die vallen goed op. Maar het is een heerlijke schoen. Het is een mooi model, de kleuren zijn top! Het is duidelijk zichtbaar en voelbaar dat New Balance deze voetbalschoenen met veel zorg en toewijding heeft ontwikkeld. Dit zie je bijvoorbeeld terug qua design, maar met name ook voor wat betreft functionaliteit én kwaliteit. Het zijn zeer lichte schoenen, hetgeen ik een belangrijk onderdeel vind van voetbalschoenen.


New Balance Interview Marco Bizot


Naar welke eigenschappen kijk je als eerste als je nieuwe voetbalschoenen nodig hebt?
Noppen zijn voor mij het belangrijkste. Ik speel eigenlijk altijd op Soft Ground voetbalschoenen. Met vier grote noppen aan de voorzijde en twee iets langere noppen aan de achterkant. Op die manier heb ik veel meer grip en dat zorgt voor een betere afzet. Daarnaast vind ik de pasvorm belangrijk. Hoe deze staat ten opzichte van het veld, wat ook weer te maken heeft met de noppen.


Wat betekent New Balance voor jou? Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?
Ik heb mijn zaakwaarnemer gevraagd om uit te kijken naar een nieuwe schoenensponsor. Op het moment dat mijn zaakwaarnemer zei: "We zijn met die bezig, met die partij en met New Balance". Mijn voorkeur ging direct al uit naar New Balance. Samen met mijn zaakwaarnemer heb ik toen op hun hoofdkantoor in de Benelux kennis gemaakt met het merk en het New Balance team. Het voelde direct heel vertrouwd, als thuiskomen eigenlijk. Na een korte testperiode was ik al snel overtuigd van de voetbalschoenen en was de samenwerking een feit. Inmiddels speel ik alweer twee jaar met dit fijne merk. Ze voorzien mij on and of the pitch van prachtige sport- en lifestyle producten, welke ik met veel trots draag. Ik kan iedereen het merk aanbevelen!